zondag 13 december 2015

Wintermodus en naaimachineperikelen

Tot mijn schande kwam ik er achter dat het al meer dan een maand geleden is dat ik een logje heb geschreven. De maand november heb ik maar helemaal overgeslagen. Dank je wel Elizabeth voor de belangstelling, ik werd gemist. En dat ga ik goedmaken met een hele lange blog. Ik weet niet of ik aan al mijn foto's toekom, maar ik kijk wel hoever ik kom.
Allereerst dus de wintermodus, sinds wij niet meer hoeven te werken, gaat alles wat langzamer, vooral nu in de wintertijd. 's Morgens staan wij al wat later op, ik heb er een vreselijke hekel aan om op te staan wanneer het nog donker is, dus rond half negen kom ik eens kijken. Dan gezellig samen ontbijten, manlief brood of havermout en ik drink dan koffie. Vaatwasser leegruimen en weer vullen, bed opmaken en zo nog wat andere karweitjes. Daarna de koffie, soms met aanloop soms zonder, daarna de lunch, als het erg koud is met iets warms, anders gewoon beleg, daarna nog wat boodschappen doen, niet elke dag, maar ongeveer 2 maal in de week. Bakker en SRV komen nog aan de deur hier, erg makkelijk.Wanneer dochter een vrije dag heeft komt ze gezellig bakkie doen, voordeel dat ze hier maar honderd meter vandaan woont en wanneer ze 's avonds moet werken, begint ze later op de dag en komt ze laat in de ochtend bakkie doen en pistoletje eten, warm met kaas.
En dan komt zoonlief ook nog zo'n 3 maal in de week langs, die begint 's morgens om zes uur en is dan om 2.00 uur 's middag klaar en dan komt hij ook broodje eten. Hij woont ook hier op het dorp en wil dan graag een wit bolletje met een hamburger, of broodje braadworst, broodje bal gehakt wordt ook erg door hem gewaardeerd. Soms ook gewoon broodje ham of kaas. Ik weet dat ik bof met kinderen die zo vaak langskomen en ik hoop dat het zo blijft.
Maar wanneer dat dan allemaal achter de rug is, is het vaak al 4 uur in de middag, dan handwerk ik wat en rond vijf uur begin ik zo zoetjes aan aan het eten en dan is zo'n dag weer omgevlogen.
Vooral wanneer ik iets op facebook tegenkom wat ik graag ook in huis wil hebben, zo ook de afgelopen week. Zag zo'n leuk kleedje van ronde cirkels, die wilde ik ook. Meteen maar de ronde mal besteld, want die stond toch al op mijn verlanglijstje, samen met lichte en rode stof.
Eerst moest ik nog wat prutsen aan de naaimachine, want wanneer ik iets naaide rimpelde het heel erg, dus de spanning was niet goed. Het is een naaimachine van een winkelketen, een goedkoop ding, maar voor wat huis-tuin- en keukenwerk leek het mij prima. Ben toch niet zo'n naaister met de machine. Op de keukentafel met het spul, het klepje aan de onderkant open om te kijken welke kleur draad er op het spoeltje zat, haal het hulsje eruit en daar ging het spoeltje, zo onder de tafel, dus ik neem een duik onder de tafel pak het spoeltje, wind het draad weer op en doe het weer in het hulsje en plaats het weer op zijn plek. Pak een reststofje om te proberen en begin te naaien, niet goed dus, wil het lapje onder het voetje uithalen. Muurvast. Gatver, klepje weer open, probeer het hulsje er uit te halen, met wat rukken en trekken krijg ik net zoveel ruimte om er een schaarpuntje tussen te krijgen en knip het draadje door. Het lapje onder het voetje uitgehaald en geprobeerd het spoeltje uit het hulsje te krijgen. weet niet hoe het kan, maar het zit muurvast, proberen het met het schaartje er uit te krijgen, lukt niet, jakkes, ik gooi het hulsje neer en het spoeltje vliegt er uit. Weer onder de tafel, ik duik er weer achteraan, rol het draad weer op het spoeltje. Dan maar andersom in het hulsje, wil het weer in de naaimachine plaatsen, vliegt het spoeltje er weer uit, het wordt eentonig, weer onder de tafel enz. enz. Eindelijk zit het weer, ik pak het lapje en naai, hij doet het niet, weer klepje open, oh  ik zie het al, het hulsje zit er niet ver genoeg in, dus pak het vast en laat het hele geval vallen, weer onder de tafel, dus ik duik er weer onder rol het op en stop het stevig op de plaats waar het hoort, nog even wat aan de spanning schuiven, losser en naai en ja hoor hij doet het. Pfff. ik blij, weet nu weer hoe het moet. Het leek wel een klucht waar ik in meedeed.
Tussendoor heb ik ook nog aan de millefiori gewerkt.
Er zit weer een rand omheen en ben al met de volgende bezig, maar dat ging ook niet helemaal zoals ik het wilde
Sommige haxagonnen had ik niet goed geknipt dus die moesten over, ik moet er een met de plaatjes op elkaar en twee keer met de plaatjes naast elkaar. Een paar opnieuw geknipt en zo blijf ik bezig.
Er zat in de stof een klein stripverhaaltje, een love story, vond ik leuk om te gebruiken voor de buitenste rand van deze rosette.
Lekker met de tegeltjes aan het spelen en vastnaaien en dan ineens zie ik dat er een tegeltje scheef genaaid is.
Uitgehaald en opnieuw aan elkaar gezet. Zo, dat ziet er beter uit. Met die rand ben ik nog bezig, bijna klaar, dus die foto komt later wanneer het af is.
Ik heb ook nog lekkere dingen gebakken in mijn nieuwe bakvorm. Ik heb Zeeuws bloed wat soms begint te kriebelen, zeker wanneer ik een bakvorm van een Zeeuwse knop tegenkom. Ik heb er nog een paar dagen over nagedacht, want ik vond het geen koopje. Maar aan de andere kant, ik heb dit jaar geen poppenhuisbeurs bezocht en was dit potje nog behoorlijk gevuld en ben er toch voor bezweken.
En heb er meteen wat Zeeuwse specialiteiten bij besteld, ik zag later dat ik mijn bril op de verpakkingen had gelegd en wat heb ik ernaar gezocht, was ook bijna niet te zien op dat zwart van de verpakking.
Het eerste wat ik heb gebakken was gevulde speculaas en wat zag de knop er mooi uit, het is een bakvorm die ik heel veel ga gebruiken, ook zo makkelijk in punten te verdelen, er zitten 12 knoppen op.
Daarna heb ik van de mix voor bolussen deeg gemaakt in de broodmachine en kijk hij kneed niet goed meer, dacht het de vorige keer ook al want toen was het brood helemaal niet te eten, smaakte ook heel veel naar bloem. Dus met de hand na gekneed, brr wat is dat plakkerig in het begin en eigenlijk door dit alles te lang gerezen, dus de bolussen waren niet perfect.
maar heerlijk kleverig en toch nog lekker om te eten, dit vraagt om een herhaling en dat doe ik dan van de spullen die ik in mijn gewone winkel hier koop, ik weet nu ongeveer de verhouding, bruine suiker-kaneel.
Er is inmiddels een nieuwe broodmachine aangeschaft en ik kwam ook een voedseldroger tegen en die heb ik ook mee naar huis genomen en met een stel mandarijnen getest. Er stond ergens op internet dat de mandarijnen doormidden gesneden moesten worden en dat heb ik gedaan. Het was nog vroeg en ik had nog geen koffie op, dus was nog niet echt bij de tijd. Ik heb de mandarijnen niet in de lengte doorgesneden maar in de breedte, klein blundertje. Heb ze een dag gedroogd en daarna 's avonds en de volgende dag lekker opgesmikkeld, ze waren nog lang niet goed om bewaard te worden, dan toch lekker om naar binnen schuiven. Inmiddels heb ik al fruitleer van zelfgemaakte appelmoes gemaakt en dat smaakt prima, heb ik geen foto van. Ik moet nog wel even achter matjes aan met een siliconen laag, daar had ik er maar 1 van en kan niet zoveel drogen als ik wil, van fruitleer dan, dat is gepureerd fruit wat is gedroogd. Ik vind de naam vreselijk maar het resultaat lekker.
Daarna kwam de mal met de lapjes binnen en heb eerst totaal 16 ronde lapjes uitgestanst, voor degenen die niet weten wat dat is, het is een soort van Big Shot met mallen, alleen dan voor stof, kan zo'n 6 lapjes katoen in 1 keer doen en natuurlijk perfect rond.
Een rood en een licht lapje aan elkaar genaaid, aan de lichte kant een stukje open geknipt in het midden om het te keren.
Lapjes goed strijken, zie wel dat ik niet zo goed in het rond kan naaien, maar a la, het is handwerk met de machine :-).
Aan de rode kant aan elkaar genaaid.
Naden platgestreken, ook hier ben ik van mijn geijkte paadje afgeweken (ik strijk zelden) en zien jullie het foutje, het gleufje wat ik heb geknipt om te keren zit bij een van de cirkels aan de goede kant
En de randjes van het kleine strookje aan de zijkant vastgezet en weer gestreken en toen was het kleedje af en afgekeurd, ik haal het los, want in het midden zit het teveel op elkaar en dan kan ik meteen dat gleufje wegwerken en dan komt de yoyo die in het midden komt als bloemhart ook beter tot zijn recht, maar eerst ga ik dat quiltje in elkaar zetten wat ik op de handwerkbeurs had gekocht, dan kan ik dat in de avonduren op mijn gemak quilten.
Dit was een heel erg lang logje en ik kom van de week weer terug, want dit wil ik niet meer, ik vind mijn blog ook altijd zo makkelijk wanneer ik later iets terug wil zoeken, een soort van tweede agenda zeg maar :-).
7 opmerkingen:

 1. Bedankt weer voor je verhaal! Altijd leuk om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijke film dat gedoe met de naaimachine, haha. Ik zag het gebeuren. De Millefiori wordt leuk in dat Delfts Blauw. Die kerstster, ik neem aan dat dit een kerstster is, is mooi geworden. Moet je ook nog nadenken met zo'n keelgat. Brengt me wel op een idee. Gr. Dientje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had dat spoeltjesgedoe wel mee willen maken, heerlijk als het een ander ook gebeurt! Ik vind je delftsblauwe quilt heel leuk worden met dat boertje en boerinnetje, en die bloem is prachtig, maar ja jij pikt het niet als er iets niet helemaal voegt dus dat komt goed.
  En wat zitten jullie altijd lekker te smullen, vind die zeeuwse knoop ook mooi, heb een grote zilveren zeeuwse knoop een keer gekocht, was heel goedkoop want het was uit zei de verkoopster, ik vind het nog steeds heel mooi!!! Bedankt weer voor je leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoho, ik was lekker lang zoet met bijlezen, gezellig! Sorry, maar ik schoot in de lach bij je verhaal over het spoeltje dat zo graag onder de tafel rolde..... :-)
  Wat gezellig dat de kinderen zo vaak even aanwippen, lekker dat ze in de buurt zijn.
  Wat vast ook lekker is, zijn de baksels die je hebt gemaakt, mmm.
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, dat was een ontzettend lang verhaal, Marian... Je had serieus ruzie met dat spoeltje, grote grutten.. ik zag het helemaal voor me en het werkte echt op m'n lachspieren!
  Maar jij hebt het hartstikke druk met aanloop en bakken en hobbyen.. Vandaar dat je niet aan bloggen toekwam. Ja, ik was een klein beetje ongerust. Maar gelukkig was dat nergens voor nodig.
  Je patchwork vind ik erg mooi, heb me er aan zitten vergapen ..

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo....dat was weer gezellig bijlezen!
  Ik wist niet dat jij aan gymnastiek deed :) wat een verhaal over dat spoeltje, hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke lange blog. En ja, je boft enorm met je kinderen dat ze zo vaak komen, maar dat zal ook wel door jou komen, wat je geeft, krijg je terug, zegt men. Je verhaal over het spoeltje was zo herkenbaar. Met mijn eerste (goedkope) naaimachine had ik dat ook. Wat is dat laatste werkstukje, dat je gaat uithalen MOOI en ingewikkeld. Prachtig dat je dat kunt. Geniet verder van je heerlijke leven. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen